Mäso je zdrojom bielkovín a mnohých iných benefitov, ktoré poskytuje nášmu telu. Stalo sa prirodzenou súčasťou nášho jedálnička, dobre zasýti na dlhší čas a dá sa z neho pripraviť mnoho pokrmov. Nie je však mäso ako mäso. Ktoré je pre nás najlepšie a kedy je už jeho konzumácia nadmerná?

Jete veľa mäsa? Nerobíte dobre
(zdroj: unsplash.com)

Pozor na srdce a trávenie

Je veľký rozdiel, aké mäso máme na tanieri. Možno aj sami viete, že relatívne zdravé je chudšie kuracie alebo morčacie mäso, alebo ryby plné cenných esenciálnych mastných kyselín, prípadne tučnejšie červené mäso, zatiaľ čo spracované mäsové výrobky plné nie práve najlepších nasýtených tukov zdraviu veľmi nepomáhajú. A to nie je jediný faktor, ktorý by sme mali pri konzumácii mäsa vziať do úvahy. Ak mäso a výrobky z neho tvoria podstatnú časť nášho jedálnička a objavujú sa na každom tanieri, ktorý pred seba cez deň položíme, môže si to odniesť náš tráviaci trakt a srdce. Čo sú signály toho, že to už s mäsom naozaj preháňame?

Zápach z úst nesúvisí len s hygienickými návykmi

Ak cez deň pijete dostatok tekutín, no napriek tomu veľmi často pociťujete smäd, môže to byť znak toho, že konzumujete priveľa mäsa. Trávenie veľkého obsahu bielkovín totiž vyžaduje aj veľké množstvo vody. Signálom preháňania to s mäsom môže byť aj zápach z úst. Nadmerná konzumácia mäsa totiž podporuje nadmerný rast baktérií v ústnej dutine. Opakuje sa u vás problém so zápchou? Aj za tým môže byť mäso, ktoré je síce bohaté na bielkoviny, ale naozaj chudobné na vlákninu. Ak nie je vaše vyprázdňovanie také, aké by malo byť, prehodnoťte množstvo mäsa, ktoré za deň skonzumujete.

Ak bývate často unavení

V porovnaní s inými potravinami je mäso ťažšie stráviteľné, takže vášmu telu trvá jeho rozloženie dlhšie a potrebuje naňho viac energie. Konzumácia mäsa teda môže viesť k pocitom malátnosti a únavy po jedení, najmä ak v jedle nebol ľahko využiteľný zdroj energie ako sacharidy. Áno, od mäsa sa aj priberá – hlavne od spomínaných mäsových výrobkov. Keďže pri rozklade mäsa vzniká okrem iného aj kyselina močová, ktorá patrí medzi kameňotvorné látky, môže byť za vznikom vašich obličkových kameňov. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na typické príznaky nadmernej konzumácie mäsa, ako je zvýšený cholesterol, zvýšený krvný tlak alebo nekontrolovateľná hladina cukru v krvi. Za nadbytočný príjem mäsa sa vám nepoďakuje ani vaša pečeň. Vysoký príjem tuku na ňu totiž pôsobí zaťažujúco a môže dôjsť k narušeniu jej funkcie, alebo tzv. stukovateniu. V prípade, že už riešite zdravotné následky nadmernej konzumácie mäsa ako napríklad vysoký cholesterol, odporúčame užívať aj výživové doplnky na jeho zníženie. Pri ich nakupovaní môžete využiť aj náš promo kód so zľavou.

Značky : # # # # # #